Contents
ارده چیست؟
ارده نوعی سس یا خمیر غلیظ است که از روغن و دانه های کنجد آسیاب شده تهیه می شود. این چاشنی طعم آجیلی طبیعی دارد و دارای فواید تغذیه ای مختلفی است. به آن کره دانه کنجد نیز می گویند. طبیعت بسیار متنوعی دارد و می توان از آن در پخت غذاهای شیرین و خوش طعم استفاده کرد. این چاشنی اغلب در ایران، ترکیه، شمال آفریقا و کشورهای مختلف دیگر استفاده می شود.
ارزش غذایی ارده
100 گرم ارده یا تاهینی دارای 595 کالری ، 3 گرم کربوهیدرات، 53.76 گرم چربی، 17 گرم پروتئین است. همچنین میتواند 6 درصد کلسیم مورد نیاز روزانه و 2 تا 5 درصد ویتامین B بدن را تامین کند.
خواص ارده
1- سرشار از مواد معدنی مانند فسفر، لسیتین، منیزیم، پتاسیم و آهن.
2- سرشار از متیونین است که به سم زدایی کبد کمک می کند.
3- یکی از بهترین منابع کلسیم.
4- سرشار از ویتامین E و ویتامین های B1، B2، B3، B5 و B15 است.
5- به رشد سلول های سالم کمک می کند.
6- جلوگیری از کم خونی
7- به حفظ سلامت پوست و حرکات ماهیچه ای کمک می کند.
8- ارده به دلیل محتوای مواد معدنی قلیایی بالا که دارد هضم آن برای بدن شما راحت تر است همین خواص ارده آن را گزینه مناسبی برای کاهش وزن کرده است.
9- فیتواستروژن های موجود در ارده، برای مدیریت هورمون ها در زنان بسیار مفید است.
10- ارده سرشار از مواد معدنی فراوان است و می تواند به بهبود و تقویت سیستم ایمنی شما کمک کند.
11- سرشار از چربی غیراشباع است.
12- ارده غنی از اسیدهای چرب امگا 3 و به جلوگیری از شروع آرتریت کمک می کند.
نحوه ذخیره سازی ارده
– ارده را در ظرف دربسته در یخچال تا 6 ماه نگهداری کنید.
مضرات ارده
از جمله مضرات ارده میتوان موارد زیر را ذکر کرد:
– دارای چربی و کالری بالایی است، بنابراین در مصرف آن زیاده روی نکنید.
– محتوای لکتین موجود در تاهین ممکن است با محدود کردن جذب مناسب مواد مغذی باعث اسهال شود.
– مصرف بیش از حد آن می تواند باعث اختلال در عملکرد غدد درون ریز و افزایش ویسکوزیته خون شود.
– افرادی که به آجیل یا بادم زمینی حساسیت دارند باید به هر قیمتی شده از آن اجتناب کنند.
ارده غنی از آهن
افرادی که نیاز به افزایش سطح آهن دارند می توانند ارده را در رژیم غذایی خود بگنجانند چراکه 1 قاشق غذاخوری از این خمیر تقریباً 2.5 میلی گرم آهن دارد. این موضوع به ویژه برای افرادی که کم خونی دارند مفید است، اختلالی که با سطوح پایین آهن، گلبول های قرمز پایین و خستگی مشخص می شود.
استفاده های ارده
بسیار آسان است که ارده را به عنوان تاپینگ، سس و چاشنی به رژیم غذایی خود اضافه کنید. طعم بی نظیر ارده به خوبی با غذاهای شیرین و خوش طعم جفت می شود. به همین دلیل شما میتوانید از ارده به روش های مختلف خلاقانه ای مانند نمونه های ذکر شده استفاده کنید:
1.سالاد: بسیاری از مردم از افزودن ارده به سالاد خود به جای سس های روغنی و مضر لذت می برند.
2.ساندویچ: بجای کره یا کره بادام زمینی از ارده استفاده کنید.
3.سوپ: می توانید مقداری از آن را به سوپ های خود اضافه کنید.
4.دیپ: آن را به عنوان سس دیپ برای خرما اضافه کنید.
5.ارده برای میان وعده بعد از تمرین: به عنوان تقویت کننده پروتئین به اسموتی ها اضافه می شود یا به عنوان اسپری روی برش های سیب استفاده می شود.
5.دسر: حتی می توانید ارده را به عنوان تاپبنگ روی دسر مخلوط کنید.
روغن ارده کنجد
به صورت طبیعی پس از مدتی نگه داری روغن موجود داخل ارده از آن جدا میشود و بالا می آید. شما میتوانید با هم زدن ارده روغن را دوباره به خورد آن دهید همچنین استفاده از ان برای آشپزی ضرری ندارد.
تفاوت روغن کنجد با روغن ارده کنجد
روغن کنجد از پرس دانه های روغنی کنجد به دست می آید اما ارده با له کردن دانه های بو و تفت داده شده کنجد تولید میشود. روغن این دو تفاوت چندانی ندارد فقط در فرایند اول روغن به صورت بهینه تر تولید میشود و بو و طعم اضافی ندارد.
روغن ارده كنجد براي سرخ كردن مناسب است؟
بله روغن کنجد برای سرخ کردن با حرارت ملایم مناسب است.
روغن کنجد
روغن کنجد یک روغن پخت و پز است که از دانه های کنجد تهیه می شود و در آشپزی آسیایی رایج است. روغن کنجد با دانه های ساده فشرده یا دانه های برشته ساخته می شود و به روش های مختلف در غذاهای چینی، ژاپنی، هند جنوبی و خاورمیانه استفاده می شود. روغن کنجد سبک معمولاً به عنوان یک روغن خنثی برای پخت و پز استفاده می شود، در حالی که روغن کنجد برشته شده به عنوان طعم دهنده در سس ها، سوپ ها و غذاهای دیگر استفاده می شود.