انواع برنج گونه های مختلف آن

انواع برنج و گونه های مختلف آن

انواع برنج عنصری اصلی در هر آشپزخانه ای است و با انواع مختلفی که دارد ، خود را در تعداد بی پایانی از روش های پخت قرار میدهد. هر نوع برنج طعم، بافت و خواص منحصر به فرد خود را دارد که در کاربردهای مختلف بهترین عملکرد خاص خود را دارند. به علاوه، برنج به طور طبیعی بدون گلوتن است و مناسب رژیم های غذایی بدون گلوتن است. ما در این راهنما به بررسی انواع عواملی می‌پردازدیم که انواع برنج را از یک دیگر متمایز می‌کنند، از باسماتی مغزدار گرفته تا جاسمین معطر و برنج عنبربو خوزستان مطمئنان پس مطالعه این مقاله شما بهترین نوع برنج را برای رسپی های خود پیدا خواهید کرد.

انواع برنج

عوامل مختلفی در انتخاب برنجی که به بهترین وجه با نیازهای شرکت شما مطابقت دارد، دخیل هستند. به این 10 نوع معمولی برنج نگاهی بیندازید تا مشخص شود که کدام اندازه دانه، بافت و طعم و مزه برای دستور غذایی بعدی شما مناسب تر است.

1. برنج آربوریو

برنج آربوریو یک برنج با دانه متوسط است که اندازه آن پهن است و دارای یک نقطه سفید مشخص در مرکز دانه است. این نام از شهر آربوریو در دره پو ایتالیا، جایی که در آن رشد می کند، گرفته شده است. به دلیل نشاسته زیاد برنج آربوریو، قوام کم، جویدنی و چسبناک است و در هنگام پختن بافت خامه ای ایجاد می کند.

طول برنج آربوریو: دانه متوسط

طعم برنج آربوریو: خامه ای

برنج آربوریو برای چه مواردی استفاده می شود؟: ریزوتو، پودینگ برنج و سوپ

در آشپزی ایرانی مناسب برای کته است

انواع برنح
2. برنج باسماتی

دانه های برنج باسماتی هنگام پخته شدن، بلند، خشک و جدا هستند. آنها عطر و طعم دلپذیر و آجیلی را در هر ظرفی ایجاد می کنند. در غذاهای هندی و آسیایی رایج است، اما می توان از آن در انواع دستور العمل های طعم دار استفاده کرد.

طول برنج باسماتی: دانه بلند

طعم برنج باسماتی: آجیلی

برنج باسماتی برای چه مواردی استفاده می شود؟: برنج دال، کاری، پلو و زعفرانی در آشپزی ایرانی معمولا آن را آبکش میکنند که موجب از دست رفتن مواد مغزی آن میشود.

3. برنج سیاه

برنج سیاه که به عنوان برنج ممنوع نیز شناخته می شود، رنگ خود را از آنتوسیانین ها می گیرد، همان آنتی اکسیدانی که در بلوبری و شاه توت وجود دارد. برنج سیاه دارای طعمی ملایم آجیلی و خاکی است و هزاران سال است که در غذاهای چینی به دلیل خواص تقویت کننده سلامتی آن استفاده می شود.

طول برنج سیاه: کیک برنج سیاه چینی

طعم برنج سیاه: ملایم، آجیلی و خاکی

برنج سیاه برای چه مواردی استفاده می شود؟: پودینگ برنج، سوپ، سالاد برنج و کیک برنج سیاه چینی این برنج در آشپزی ایرانی استفاده چندانی ندارد و نوعی برنج اگزاتیک محسوب میشود.

انواع برنج- برنج سیاه
4. برنج بومبا

برنج بومبا یک برنج با دانه متوسط است که در منطقه والنسیا اسپانیا کشت می شود. این برنج  بافتی سفت دارد که به خوبی به پائلا اسپانیایی می‌خورد، زیرا در هنگام پخت به مایع بیشتری نسبت به سایر انواع برنج نیاز دارد.

طول برنج بومبا: کوتاه

طعم برنج بومبا: ملایم؛ طعم و عطر مایه و ادویه های پخته شده را جذب می کند

برنج بومبا برای چه مواردی استفاده می شود؟: پائلا، غذاهای مدیترانه ای و ریزوتو این برنج از نظر شکل و عطر با برنج عنبربو شباهات زیادی دارد

 

5. برنج قهوه ای

برنج قهوه ای غلات کاملی است که لایه های سبوس و جوانه آن هنوز دست نخورده است به همین دلیل این برنج رنگ قهوه ای دارد. نسبت به برنج سفید بافت سفت‌تر و عطر و طعم بهتری دارد و فیبر، ویتامین و مواد معدنی بیشتری در هر وعده فراهم می‌کند. برنج قهوه ای را می توان در هر دستور غذایی که نیاز به برنج سفید برای افزایش محتوای غذایی آن دارد، جایگزین کرد.

طول برنج قهوه ای: دانه بلند

طعم برنج قهوه ای: ملایم، آجیلی و خاکی

برنج قهوه ای برای چه مواردی استفاده می شود؟دلمه،برنج سرخ کرده و برنج پلو

6. برنج جاسمین

برنج جاسمین که در تایلند کشت می شود، طعمی عجیب و غریب و خوش طعم را به هر غذایی می بخشد. در هنگام پخت عطر گلی دلپذیر و بافتی مرطوب و نرم ایجاد می کند. هنگام تهیه انواع غذاهای سنتی آسیایی از جمله برنج و کاری و سرخ کردنی از آن استفاده کنید.

طول برنج یاس: دانه بلند

طعم برنج یاس: گلی، آجیلی و معطر

برنج یاس برای چه مواردی استفاده می شود؟: کاری، غذاهای سرخ کردنی و سایر غذاهای تایلندی و آسیایی این برنج یکی از برنج های محبوب در ایران است و رقیب جدی برنج ایرانی محسوب میشود.

انواع برنج- برنج جاسمین
7. برنج سفید دانه بلند

برنج سفید دانه بلند رایج ترین برنجی است که در دستور العمل های سنتی آمریکایی استفاده می شود و همچنین در غذاهای آسیایی و مکزیکی نیز محبوب است. در مقایسه با برنج قهوه ای، طعم ملایم و بافتی سبک تر و نرم تر در هنگام پخت دارد. همچنین زمان بسیار کمتری برای پخت برنج سفید نسبت به برنج قهوه ای صرف می شود، اما نقطه مقابل آن این است که به دلیل فرآیند آسیاب کردن، ارزش غذایی کمتری دارد. برنج کارولینا گلد، گونه‌ای که منشا آن آفریقاست اما اکنون فقط در ایالات متحده یافت می‌شود، به عنوان پدربزرگ تمام غلات بلند آمریکا شناخته می‌شود.

طول برنج سفید: دانه بلند

طعم برنج سفید: ملایم

برنج سفید برای چه مواردی استفاده می شود؟دلمه، برنج پلو  و آبکش

متاسفانه در ایران نیز برنج های ایرانی را بیش از حد سفید میکنند(برنج شمال) که این قضیه باعث کاهش شدید ارزش غذایی برنج شمال میشود. اما این مضوع در برنج عنبرب جنوب وجود ندارد.

انواع برنج-برنج سفید دانه بلند
8. برنج آب پز

برنج آب پز به برنجی گفته می شود که تا حدودی در پوسته بیرونی غیرقابل خوردن آن جوشانده شده باشد. این فرآیند بافت برنج را بهبود می بخشد، زمان پخت را کاهش می دهد و برخی از ویتامین ها و مواد معدنی اصلی موجود در برنج را ذخیره می کند. از نظر فنی این یک روش پخت برنج است تا نوعی از برنج ، بنابراین می تواند در انواع برنج بلند، متوسط و کوتاه وجود داشته باشد.

طول برنج آب پز: بلند، متوسط یا کوتاه

طعم برنج آب پز: کمی آجیلی

برنج نیم پز برای چه مواردی استفاده می شود؟ کاسه برنج، دلمه، سرخ کرده و برنج پلو

9. برنج چسبنده

برنج چسبنده که به آن برنج چسبناک یا برنج شیرین نیز می‌گویند، یک برنج سفید دانه بلند است که محتوای نشاسته آمیلوز کمی دارد که باعث می‌شود برنج هنگام بخارپز، بافت بسیار چسبناکی داشته باشد. این گیاه عمدتاً در جنوب شرقی و شرق آسیا رشد می کند و در بسیاری از غذاهای خوش طعم و شیرین آسیایی استفاده می شود.

طول برنج چسبنده: دانه بلند

طعم برنج چسبنده: ملایم

برنج چسبنده برای چه مواردی استفاده می شود؟: پیراشکی، دسر، گلوله برنج ژاپنی این برنج خواص مشابهی با برنج عنبربو دارد.

10. برنج سوشی

برنج سوشی از نظر فنی برنج سفید یا قهوه ای دانه کوتاه است که بافتی نرم، لطیف و بسیار چسبناک دارد مانند برنج عنبربو خوزستان ولی کمی کوتاه تر. برنج سوشی از ترکیب برنج سفید یا قهوه ای دانه کوتاه با شکر، نمک و سرکه تهیه می شود. اغلب اوقات برنج دانه کوتاه سفید یا قهوه ای با عنوان ‘برنج سوشی’ روی بسته بندی آن برچسب زده می شود تا نشان دهد که برای استفاده برای سوشی چرخاندن ایده آل است.

طول برنج سوشی: دانه کوتاه

طعم برنج سوشی: ملایم

برنج سوشی برای چه مواردی استفاده می شود؟: سوشی، گلوله های برنج ژاپنی، کاسه های پوک و بوریتو سوشی

برنج دانه بلند در مقابل برنج دانه کوتاه

برنج دانه بلند شکل استوانه ای طولانی تری دارد، در حالی که برنج دانه کوتاه همیشه شکل کوتاه تر و پهن تری خواهد داشت. برنج اغلب به عنوان یکی از این سه گونه مشخص می شود – برنج دانه بلند، دانه متوسط یا دانه کوتاه پس نام و دسته بندی برنج به طول و شکل دانه اشاره دارد. اندازه دانه روی بافت برنج تأثیر می گذارد، بنابراین برنج دانه بلند، دانه متوسط و دانه کوتاه همه برای کاربردهای مختلف پخت و پز استفاده می شوند.

برنج دانه کوتاه

برنج دانه کوتاه

طول آن کمتر از دو برابر عرض است

بافت نرم، لطیف و چسبناک پس از پخت

برنج دانه کوتاه معمولاً برای تهیه سوشی، کاسه‌های پوکه و توپ‌های برنج استفاده می‌شود

برنج دانه بلند

برنج دانه متوسط

کوتاه تر و پهن تر از برنج دانه بلند مانند برنج عنبربو

بافت جویدنی، لطیف و کمی چسبنده پس از پخت

برنج دانه متوسط معمولاً برای تهیه ریزوتو، پائلا و مخلفات استفاده می شود

برنج دانه بلند

برنج دانه بلند

حداقل سه تا چهار برابر عرض آن

بافت سبک و کرکی که هنگام پخت جدا می شود

از برنج دانه بلند معمولاً برای تهیه کاسه، پلو، کاسرول و سیب زمینی سرخ کرده استفاده می شود.

انواع برنج آسیایی

دو نوع برنج آسیایی وجود دارد: برنج ایندیکا و برنج ژاپنی. برنج ایندیکا، که بیشتر در جهان مصرف میشود می شود، دارای دانه بلند و باریک و معطر است، در حالی که برنج ژاپنی دارای دانه کوتاه تا متوسط، عطر کم و بافت متمایز و چسبنده در هنگام پخت است.

برنج عنبربو و برنج شمال شامل زیرگروه های برنج ایندیکا هستند.

سوالات متداول برنج

برای یادگیری پاسخ برخی از سوالات متداول در مورد برنج، ادامه مطلب را بخوانید.

آیا برنج یک دانه است؟

برنج یکی از 8 غلات واقعی به همراه گندم، جو، ذرت، چاودار، ارزن و سورگوم است. دانه برنج 4 قسمت دارد: پوسته، سبوس، برنج سفید و جوانه. در زیر قسمت های مختلف یک دانه برنج را تجزیه می کنیم. از نمودار برای اشاره به جایی که هر قسمت روی دانه قرار دارد استفاده کنید.

1. پوست یا شلتوک برنج

هر دانه برنج در یک پوسته یا پوسته بیرونی سفت قرار دارد که قبل از مصرف باید جدا شود. این لایه در همه انواع برنج حذف می شود.

2. سبوس

در زیر پوسته یا شلتوک، لایه سبوس وجود دارد که در همه انواع برنج حذف نمی شود. این بخش غلات کامل مغذی معمولاً مایل به قهوه ای است، اما بسته به رنگدانه در لایه های سبوس ممکن است قرمز یا سیاه باشد. لایه سبوس ممکن است مصرف شود، اما اغلب هنگام پردازش بیشتر برنج حذف می شود. این فرایند حذف سبوس برای برنج عنبربو کمتر و برنج شمال بیشتر اتفاق میوفتد.

3. برنج سفید

پس از برداشتن لایه های سبوس و جوانه، برنج سفید باقی می ماند. این بخشی از برنج است که به عنوان علمی آندوسپرم شناخته می شود که بیشتر مصرف می شود.

4. جنین یا جوانه

جوانه یا هسته برنج که در زیر پوسته یافت می شود، دارای مواد مغذی است. سرشار از ویتامین‌های گروه B، مواد معدنی و پروتئین است که به رنگ برنج و فواید تغذیه‌ای اضافه می‌کند.

 

همین حالا برنج عنبربو را با قیمتی بینظیر خریداری کنید

برنج وحشی چیست؟

برنج وحشی در واقع یک نوع برنج نیست، بلکه از دانه های برداشت شده از چهار نوع علف نیمه آبی که بومی آمریکای شمالی هستند، به دست می آید. برنج وحشی اندازه دانه بلندی دارد و طعم خاکی و مغزی و بافت سفت تری دارد. برنج وحشی را می‌توان مانند برنج سفید یا قهوه‌ای اما با زمان پخت طولانی‌تر تهیه کرد. این برنج برای استفاده در سوپ، کاسرول و پلو عالی است.

برنج تبدیل شده چیست؟

برنج تبدیل شده، که به عنوان برنج نیمه جوش نیز شناخته می شود، نوعی برنج است که تا حدی آب پز و سپس خشک شده است، این فرایند به برنج اجازه می دهد تا مواد مغذی بیشتری را در مقایسه با برنج سفید معمولی حفظ کند.

برنج زرد چیست؟

برنج زرد برنج سفید دانه بلندی است که با افزودن زعفران یا زردچوبه طعم دار شده و زرد می شود. در بسیاری از غذاهای مختلف از جمله غذاهای آمریکای جنوبی و مرکزی، آفریقای جنوبی، هندی و آسیایی به طور رایج استفاده می شود. این فرایند را میتوان بر روی برنج شمال و برنج عنبربو پیاده سازی کرد.

آیا باید برنج را بشویید؟

بله – شستن برنج قبل از پختن، هرگونه آفت کشی را که ممکن است هنوز روی دانه باشد از بین ببرد، به بافتی ثابت کمک میکند و همچنین از شر نشاسته اضافی خلاص میشوید. به طور کلی، آبکشی بیشتر انواع برنج ایده خوبی است، اما همیشه ابتدا بسته بندی برنج خود را بررسی کنید. برخی از برنج‌ها با ویتامین‌ها و مواد معدنی محلول در آب غنی می‌شوند که اگر برنج آبکشی شود، حل می‌شوند و از بین میروند.

برنج پولیش شده چیست؟

برنج پولیش که نام دیگر برنج سفید یا برنج آسیاب شده است، برنجی است که برای از بین بردن پوسته، سبوس و جوانه آن آسیاب شده و صیقل داده می شود تا رنگ سفید براقی داشته باشد. برنج صیقل داده شده خیلی سریعتر از برنج صیقل نیافته یا قهوه ای پخته می شود اما ارزش غذایی کمتری نسبت به برنج صیقل نیافته دارد.

نمودار انواع برنج

از نمودار انواع برنج زیر به عنوان راهنمایی برای آشنایی با نوع برنج و انواع برنج محبوب استفاده کنید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید