Contents
امروزه، خرمای خشک در بسیاری از فرهنگ ها و روش های زندگی خصوصان در میان مردم خاورمیانه و ایران یک عنصر اساسی است. هر روز نیز خوراکی های جدیدی با خرما در حال اختراع و معرفی شدن هستند.
محققان تعداد انواع مختلف خرما را بر اساس شکل میوه، طعم، محتوای آب، محتوای قند و جذابیت میوه تا 400 عدد تخمین می زنند. این تنوع غنی از گونه های خرما گاها هم تامین کنندگان و هم مصرف کنندگان را سردرگم میکند. در این مقاله سعی داریم با توضیح مختصری درباره محبوب ترین انواع خرمای خشک این سردرگمی را برطرف کنیم. پس با ما همراه باشید.
15 گونه محبوب خرما را در زیر بدون ترتیب خاصی از اهمیت و محبوبیت برای شما فهرست کردیم و توضیح کوتاهی برای هر گونه داده ایم.
انتخاب بهترین نوع میوه های خشک یا تازه خرما غیرممکن است، چراکه این موضوع سلیقه ای است. ما تمام تلاش خود را کردیم تا روی 15 نوع (ارقام) محبوب و مهم خرمای خوراکی تمرکز کنیم و توضیحات را دقیق و صادقانه نگه داریم. با این وجود لیست می توانست طولانی تر باشد.
1- خرمای مدجول(مجول) نرم و فیبری
خرمای مدجول(مجول)، خرمای شیرین و لذیذی با طعمی غنی و بافت فیبری است.
رنگ خرمای مجول کهربایی تا قهوه ای مایل به قرمز و اندازه آن بزرگ تا بسیار بزرگ هستند.
میوه های درخت خرما مجول به دلیل رطوبت زیاد برای خوردن به صورت تازه بسیار مناسب هستند.
خرمای مدجول یا مجول در مراکش، فلسطین، اردن و عربستان سعودی رشد می کند و در اوایل فصل برداشت کامل میرسند.
2- خرما پیارم
خرمای پیارم پوست تیره نازکی دارد که کاملاً به گوشت آن چسبیده است. آنها طعم شیرین منحصر به فردی مانند از تافی و کارامل دارند.
آنها نیمه خشک، بلند (2 تا 5 سانتی متر)، نازک و بیضی شکل با پوست قهوه ای تیره تا سیاه هستند.
به دلیل سطح فروکتوز و شاخص گلیسمی پایین (GI)، برای افراد مبتلا به دیابت وفشار خون مناسب هستند. شما می توانید هسته این خرما را در آورده و آن را با مغز های مغزی پر کنید و از آن برای یک میان وعده سالم و مفید استفاده کنید.
خرمای پیارم از 6000 سال قبل از میلاد در بین النهرین باستان در سراسر خلیج فارس و خاورمیانه کشت می شده است.
3-خرما دجلت نور یا دگلت نور
خرمای دجلت نور نیمه خشک شیرین و لطیف است و به خاطر طعم دلپذیرشان معروف شده اند.
خرمای دجلت نور یا دگلت نور متوسط تا بزرگ هستند و رنگ پوست آنها از کهربایی تا قهوه ای تیره متغیر است.
خرمای دگلت نور برای پخت و پز بسیار عالی است.ترجمه نام عربی این خرما به معنای ‘خرمای نور’ است، زیرا وقتی که مرکز خرما در برابر خورشید قرار می گیرد طلایی یا روشن به نظر می رسد.
معلوم نیست.
4- خرما مضافتی
خرمای مضافتی دارای 15% تا 35% رطوبت با گوشت ضخیم و طعمی کاراملی شکلاتی و شکر قهوه ای هستند.
آنها ظاهری نرم و گوشتی جذاب با رنگ قهوه ای تیره دارند. اندازه خرمای مضافتی معمولاً بین 2.5 تا 4 سانتی متر است.
خرمای مضافتی سرشار از ویتامین، فیبر و پتاسیم است. می توانید آنها را به عنوان میان وعده میل کنید. آنها را با پنیر یا هر چیزی که می
خواهید لای نان بذارید و لقمه درست کنید.
ریشه خرما مضافتی شهر بم در استان کرمان ایران است.
5- خرما برحی
خرمای برحی سرشار از مواد مغذی با طعم شربتی است.
آنها کوچکترین و شکننده ترین ارقام خرما هستند. هنگام برداشت پوست سفت و گوشت آن به رنگ کهربایی در میآید، سپس در صورت نگهداری قهوهای طلایی میشود و خود میوه نیز اندازه کوچک تا متوسطی دارد.
آنها برای دسر مناسب هستند. خرما برحی بافت خود را به خوبی حفظ میکند و به طرز شگفت انگیزی با میوه های مختلف برای سالاد میوه جفت می شود.
بصره، عراق.
6- خرما ربی
خرما ربی پوست نازک و گوشتی دارد که با بافتی نرم به گوشت می چسبد و گفته میشود که بهترین طعم را در قلمرو خرماها دارد.
خرماهای برحی نیمه خشک، بلند و بیضی شکل با رنگ سیاه مایل به قرمز جذاب هستند. اندازه آنها بین 3 تا 5 سانتی متر است.
میتوانید از این نوع میوههای خرما مستقیماً بهعنوان میانوعده یا در پودینگ، نان، کیک، بستنیها و آب نباتها استفاده کنید.
خرما ربی یکی از قدیمی ترین و خوشمزه ترین خرماهایی است که در ایرانشهر، زابل، چابهار و سایر شهرهای سیستان بلوچستان ایران کشت می شود.
7- خرما توری
خرمای توری نسبتاً خشک است و طعم ملایم و آجیلی دارد.
میوه این نوع خرما به شکل مستطیل متوسط تا درشت با گوشت قهوه ای طلایی است و در اواخر فصل برداشت می رسد.
خرمای توری به دلیل استفاده زیاد در تولید نان و شیرینی به خرمای نان معروف است.
خرمای ثوری یا توری در الجزایر محبوب است.
8- خرما سایر یا استعمارات
خرماهای سایر یا استعمارات نیمه خشک با بافتی منحصر به فرد نرم و طعمی شیرین هستند.
خرمای سایر بلند و بیضی شکل و حدود 2.5 تا 4 سانتی متر است. در هنگام رشد روی درخت رنگ زرد دارند و با رسیدن کهربایی مایل به قرمز و قهوه ای تیره تبدیل می شوند.
خرمای سایر یا استعمارات برای میان وعده عالیست. می توانید از این نوع خرما در غذاهای شیرین و خوش طعم نیز استفاده کنید.
خرمای سایر یا استعمارات از خاورمیانه سرچشمه می گیرد و در تمام کشورهای اطراف خلیج فارس رشد میکند.
9- خرما حلاوی
خرما حلاوی یک نوع خرمای نرم و لذت بخش با طعم شیرین کاراملی مانند عسل است.
درخت خرمای حلاوی میوه ای کوچک تا متوسط با پوست قهوه ای طلایی و گوشت لطیف تولید می کند.
این نوع میوه های خرما برای یک میان وعده بعد از ظهر مناسب هستند.
خواستگاه خرمای حلاوی بین النهرین است و نام آن در زبان عربی به معنای شیرین میباشد.
10- خرما دیری
خرمای دیری نرم، سنگین و متراکم و طعمی شیرین است.
خرما دیری اندازه متوسط تا درشت دارد و دارای گوشت نرم و پوست قرمز رنگ هستند. هنگامی که می رسند، پوستشان از قرمز به کهربایی تبدیل می شود و پس از ذخیره به قهوه ای طلایی تبدیل می شود.
طعم شیرین اما نه بیش از حد غنی این خرما، آنها را برای استفاده در غذا های شیرین و خوش طعم مناسب می کند. اندازه بزرگشان، آن ها را به یک چاشنی بی نظیر به همراه پنیر خامه ای تبدیل میکند.
منشأ آنها بصره عراق است.
11- خرما سوکاری
سوکاری یک خرمای ترد و شیرین با کیفیت بالا است و گفته میشود که دارای خواص شفا بخشی میباشد. نام سوکری از «سُکُر» به معنای شکر در زبان عربی گرفته شده است.
خرمای سوکاری ملکه خرماها است و به خاطر بافت طلایی، خامه ای که دارد در دهان آب میشود.
این نوع میوه های خرما جایگزین مناسبی برای خوراکی های شیرین هستند.
خرما سوکاری در منطقه القاسم کشت می شود.
12- خرما خدری
خرمای خدری نسبتاً شیرین با طعمی خوب وجویدنی است اما خشک نیست.
خرما خدری دارای رنگ قهوه ای تیره صاف و نه خیلی چروک هستند. پوست آنها کمی پوسته پوسته می شود و در اندازه های کوچک و بزرگ در می آید.
هی به عنوان یک میان وعده خوشمزه یا جایگزین قند استفاده می شود.
آنها در مصر و عربستان سعودی کشت می شوند.
13- خرما زاهدی
خرمای زاهدی طعمی مانند آجیل دارد که اغلب یادآور کره بادام زمینی با طعم زردآلوی خشک است.
آنها اندازه متوسط و بیضی شکل با پوست قهوه ای روشن و گوشت ضخیم و طلایی رنگ داخلی هستند.
مصرف خرما زاهدی می تواند ضمن بهبود حافظه و بینایی از بسیاری از بیماری ها مانند سوء هاضمه و کم خونی پیشگیری کند.
زاهدی به معنای «مقدار کم» یا «نجابت» است که در حدود دهه 120 سال گذشته در شمال عراق کشت شد.
14- خرما صفوی
خرمای صفوی نسبت به خرمای خدری شیرین تر و خوش طعم تر است.
خرماهای گرد با اندازه متوسط هستند و رنگ گیلاسی سیاه تیره دارند.
خرما صفوی برای درمان کم خونی و مسمومیت مناسب است. خرمای صفوی هضم غذا را نیز بهبود می بخشد.
خرما صفوی در مدینه، عربستان سعودی رشد می کند.
15- خرما کبکاب
رنگ این خرما قهوه ای تیره رو به سیاه است و اندازه ای متوسط ما بین 3 تا 4 سانتی متر است.
این خرما را میتوان بدون هسته با انواع مغز ها پر کرد و روی آن انواع پودر چاشنی و کنجد را ریخت.(به دلیل شیره فراوان این خرما برای پذیرایی های رسمی مناسب است)
خرما کبکاب از فارس تا جنوب خوزستان کشت میشود و معروف ترین و خوشمزه ترین نوع آن در شهر بهبهان در استان خوزستان است.