Contents
راحت الحلقوم
راحت الحلقوم، بخش مهمی از غذاهای کاخ در زمان امپراتوری عثمانی، سابقه صدها ساله دارد. شیرینی «ابهیسا» که اغلب توسط ساسانیان که بین سالهای ۲۲۶ تا ۶۵۲ قبل از میلاد در امپراتوری ایران سلطنت میکردند مصرف میشده، بهعنوان منشأ راحت الحقوم شناخته میشود، اگرچه صحت تاریخی این ماجرا چندان مشخص نیست. راحت الحلقوم ابتدا «رحات الحولکوم» به معنای راحت کننده گلو شناخته میشد، اما به مرور زمان به راحت الحلقوم» تبدیل شد و در نهایت در ترکی امروزی به آن «راحت الحلقوم» میگویند.
به شهرت رسیدن آن در آناتولی در قرن پانزدهم آغاز شد و در قرن هفدهم به اوج خود رسید. در قرن هجدهم، راحت الحقوم توسط مسافران مختلفی که شیرینی ترکی را به اروپا می بردند، شناخته و معرفی شد. به این ترتیب با عبور از مرزها در اروپا محبوبیت پیدا می کند. اولین تولید انبوه در امپراتوری عثمانی در سال 1777 آغاز شد. ابتدا راحت الحلقوم را با عسل، شربت و آرد مخلوط می کردند و سپس با اختراع نشاسته و شکر تصفیه شده به تدریج به حالت فعلی در می آید.
مواد مورد نیاز برای تهیه راحت الحلقوم
- 350 گرم شکر سفید
- 175 میلی لیتر (¾ فنجان) آب (برای شربت)
- 1.8 گرم (¼ قاشق چایخوری) اسید سیتریک (به نکات مراجعه کنید)
- 70 گرم (½ فنجان + 1 قاشق غذاخوری) نشاسته ذرت
- 500 میلی لیتر (2 فنجان + 5 قاشق چایخوری) آب (برای نشاسته ذرت)
- 1 ½ قاشق چایخوری گلاب
- 10 قطره رنگ خوراکی قرمز
نکات مربوط به مواد مورد نیاز راحت الحلقوم
- می توانید اسید سیتریک را با همان حجم کرم تارتار جایگزین کنید یا حجم آب لیمو را چهار برابر کنید. 1 قاشق غذاخوری آب لیمو تقریبا معادل ¼ قاشق چای خوری اسید سیتریک است.
- با این حال، برخلاف اسید سیتریک یا کرم تارتار، آب لیمو طعم لیمو به راحت الحلقوم میدهد.
طرز تهیه راحت الحلقوم + فیلم
1. شکر، اسید سیتریک و آب را در یک تابه با کف نسبتا ضخیم اضافه کنید و هم بزنید تا شکر حل شود.
2. مخلوط را روی حرارت زیاد بجوشانید، سپس حرارت را کم کنید تا بجوشد و صبر کنید تا دمای شربت به 120درجه فارنهایت برسد. یک دماسنج شیرینی پزی مطمئن ترین نتایج را ارائه می دهد. بسته به توان حرارتی اجاق گاز شما باید 15 تا 30 دقیقه طول بکشد.
3. در همین حین مخلوط نشاسته ذرت را با اضافه کردن نشاسته ذرت و آب به یک شیشه آماده کنید. درب ظرف را ببندید و به شدت تکان دهید تا هیچ توده نشاسته ای قابل مشاهده نباشد. روش دیگر، در یک کاسه جداگانه کاملا مخلوط کنید.
4. وقتی شربت به دمای 250 درجه فارنهایت رسید، حرارت را خاموش کنید و مخلوط نشاسته ذرت را که تازه تکان داده اید را به تدریج به تابه اضافه کنید و مدام هم بزنید.
5. وقتی همه نشاسته ذرت مخلوط شد، حرارت را روی متوسط رو به پایین بگذارید و به هم زدن ادامه دهید تا ژله ای شود. فقط چند دقیقه طول می کشد تا مخلوط غلیظ شود.
6. پس از غلیظ شدن، حرارت را روی حرارت ملایم قرار دهید تا بجوشد و حتماً هر 7 تا 8 دقیقه آن را هم بزنید تا مایع ته نگیرد. مراقب باشید که مخلوط غلیظ شده ممکن است پاشیده شود. این روند را برای 1-2 ساعت ادامه دهید.

7. یک قالب را با پخش کردن مقدار کمی روغن بدون بو در ظرف آماده کنید.
8. برای قضاوت در مورد اینکه آیا این مخلوط پخته شده است یا خیر، به دنبال بافت نسبتاً غلیظ – اما نه تیره – و رنگ نسبتا تیره و کهربایی باشید. در حدود 1 تا 1.5 ساعت، مخلوط آماده میشود. گرچه این بازه زمانی به عوامل مختلفی مانند عرض ماهیتابه، تغییر مقدار مواد برای تهیه راحت الحلقوم بیشتر/کمتر و قدرت حرارتی اجاق گاز بستگی دارد. این موارد می توانند زمان پخت را تا 2 ساعت یا بیشتر افزایش دهند، بنابراین مطمئن شوید که بر اساس بافت و رنگ قضاوت کنید.

9. وقتی پخت شیرینی راحت الحلقوم یا همان باسلوق خودمان تمام شد، حرارت را خاموش کنید و گلاب و رنگ خوراکی را اضافه کنید. مخلوط کنید، در ظرف بریزید و حداقل 5 ساعت در دمای اتاق قرار دهید – ترجیحا یک روز کامل به خصوص اگر جایی گرم و مرطوب هستید.

10. روز بعد، نشاسته ذرت را داخل ظرف بپاشید، سپس به صورت نواری از لبه شروع به بریدن کنید تا بتوانید کل صفحه را بردارید. مقدار بیشتری نشاسته ذرت بپاشید، سپس به مکعب برش دهید.

11. پس از برش، مکعب ها را در مخلوط نشاسته ذرت و پودر قند آبکش کنید.(پودر قند ضروری نیست)

12. برای بهترین تجربه، با قهوه ترک و آب کنار آن سرو کنید که رایج ترین روش مصرف مردم در ترکیه است. ساندویچ کردن لوکوم بین بیسکویت های ساده مانند بیسکوف (یا پتیبور در ترکیه) نیز بسیار محبوب است. اینها همچنین یک هدیه عالی برای عید هستند. لذت ببرید!
آموزش ویدیویی طرز تهیه راحت الحلقوم
طرز تهیه باسلوق
برای تهیه بالسلوق هم باید همین مراحل را طی کنید! در حقیقت این سه شیرینی یعنی باسلوق مسقطی و راحت الحلقوم طرز تهیه ای نسبتا مشابه دارن و فقط برای مثال در یکی از انواعی از آجیل ها و زعفران ایرانی به جای گلاب استفاده میشود.
طرز تهیه مسقطی
مسقطی نیز مانند باسلوق با همین روش ولی برش های هندسی لوزی شکل درست میشود شما میتوانید بجای گلاب از زعفران و پودر هل استفاده کنید و مقداری خلال بادام نیز به سیرینی خود اضاف کنید.